Ljuset är så vackert denna kväll att jag laddar kameran. En kamera som används sporadiskt, mest till dokumentation av växtligheter och försök till CV-bilder (miserabla bilder som sorteras in mappen Sådant som barnbarnen kan skratta åt i framtiden). Att namnge mappar i det digitala molnet är nästan roligare än att fotografera och redigera själva bilderna. Jag fotar av tomatskotten, rabarberstjälkarna som kämpar sig uppåt (är det höstrabarber vi har i trädgården eller inte?) och solkatterna på väggarna. I mappen Första sommaren i huset hamnar bilderna till sist.

En vän konstaterar att jag känns lätt i sinnet och det är en helg då det har känts precis så. Nya stigar har promenerats på. Upp och ner bland vitsipporna, vara observant på var man sätter fötterna, gå rad efter rad för att det är för smalt för att gå i bredd. Plakat satt uppe längs vandringsleden med fakta om hur man skiljer på skogsek och bergek. Jag konstaterade att mina ögon inte är tränade för att se skillnad på olika ekarter. ”Man kan ju inte få allt här i livet” sa jag. Att kunna särskilja på Quercus robur och Quercus petraea skulle annars vara ett kul partytrick att dra fram.

Långkokt bönchili har lagats och cornbread med cheddar och parmesan har bakats. För mig är tillagandet av de här helgmiddagarna, där mise en place sker i lugn och ro, något heligt. Det är allt annat än vardagarnas stök med att effektivisera pastakokandet för att utvinna så mycket tid som möjligt till allt annat (läs: livet, löpningen, litteraturen). Helgmiddagarna får ta tid, det får experimenteras och det får bli stökigt. En annan ynnest med att laga helgmiddagar: det finns tillräckligt med ro och tid för att torka upp ordentligt efter sig i köket. 

Under helgen har jag lärt mig att sju vändor upp och ner i slalombacken motsvarar ganska exakt 500 höjdmeter. Upp och ner i backen är lite på samma sätt som med simningen: jag stänger av och tänker inte alls. Undra om inte den bästa löpningen är just den löpningen, när hjärnan är i viloläge. 

Lätt i sinnet är jag. Lätt i sinnet jag försöka förbli.